انسان در طول زندگی یعنی از بدو تولد تا زمانی که در این عالم زندگی می کند، از هر اتفاق، مشاهده، تجربه، احساس و… چیزی را تجربه می کند با توجه به شدت آن حس در اعماق ذهن وی نقش می بندد. این حس وقتی آنقدر قوی شود که فرد بدون هیچگونه قضاوتی آن را بپذیرد تبدیل به یک باور می شود. مانند باور از خداوند رحمان. در ادامه موضوع تعریف باور را بیشتر باز می کنیم.
تعریف باور و نظام باورها
باور زمانی ریشه در قلب و ذهن فرد می دواند که شخص از هر لحاظ آن را پذیرفته باشد و چیزی به اسم شک را از خود دور سازد. باورها پس از پذیرفته شدن در کنار هم نظام باورها را شکل می دهند. این باورها بصورت اتوماتیک و بدون دخالت فکری، مورد استفاده قرار می گیرد. بعنوان مثال وقتی شخصی چند مدت رانندگی می کند، دنده عوض کردن، کلاچ گرفتن، گاز دادن، همگی بخشی از باورش می شوند و دیگر برای دست گذاشتن روی دنده به این فکر نمی کند که اکنون دنده کجا قرار دارد. این همان باور است.
در قرآن کریم تعریف باور اینگونه ارائه شده است که انسان باید ایمان قلبی به چیزی ، کسی یا رخدادی پیدا نماید و با توجه به برهان و دلایل موجود کاملاً به آن اعتقاد پیدا نموده تا به یقین مبدل گردد. بعنوان مثال ما یقین داریم که در سر ساعت معینی هر روز خورشید طلوع خواهد کرد. بنابراین یک تعریف باور را همان یقین می نامیم.
عموم مردم هیچ مدیریتی بر روی باورهایشان ندارند و معمولا در طول عمر بصورت خودجوش به چیزی باور پیدا میکنند. و رازی که در این جا مطرح است این موضوعست که شما هر چه را که باور کنید بدست خواهید آورد. به عبارتی وضعیت امروز شما نتیجه باورهای دیروز شماست. باورهایی که ممکن است مسبب بدبخت شدن یا خوشبخت شما شود در حالی که هیچ کنترلی بر آن ها نداشته اید و در طول زمان درون شما به وجود آمده و همراهتان بوده اند.
باور از دیدگاه علمی
سیستم ذهنی انسان به گونه است که علیرغم وجود تکنولوژی های پیشرفته پزشکی ، هنوز هم بسیاری از دانشمندان به نحوه کار کردن مغز و لایه های آن بصورت کامل پی نبرده اند. لذا بسیاری از مواردی که در زمینه علم باورها مطرح میگردد تنها از روی تجربه های فردی است. و اینگونه نیست که بتوان برای تعریف باور به یک چیز فیزیکی اشاره کرد و با یک قرص آن را بهبود بخشید.
امروزه بسیاری از افشار مردم با شناخت صحیح باور، اقدام به تغییر آن نموده آینده ای عالی و بی نقص برای خود می سازند. 12 سال پیش وقتی برای اولین بار نزد استاد عزیز و بزرگوارم جناب علیرضا آزمندیان بنیانگذار تکنولوژی فکر در ایران رسیدم، با ماهیت باور آشنا شدم و از آن پس با مطالعات و تحقیقات بسیاری روی این حس غریب کار کردم و امروز در جایگاهی هستم که به نادانی ها و کج اندیشی های دیروزم می خندم.
در مقالات بعدی ثروت آموز در خصوص باورها بیشتر بحث خواهیم کرد و تکنیک های تغییر باورها را بیان خواهیم نمود.