یکی از مواردی که خیلی خیلی در عدم موفقیت ها و شکست ها دخیله، عصبانی شدن و عصبی بودنه. زمانی که عصبانی هستیم، ذهن فرصت کافی برای تصمیم گیری نداره و اغلب تصمیمات اشتباه و عجولانه هستن و در نتیجه نتایج اشتباه به بار میارن. ذهن زمانی میتونه کمک حال ما باشه که در آرامش بسر ببره. در ادامه این مطلب در ثروت آموز به مضرات عصبانیت و نحوه کنترل عصبانیت با راهکارهای عملی و ساده میپردازم.
چرا عصبانی می شیم؟
همه ما در طول روز ممکنه با چیزهایی روبرو بشیم که با خلقیات ما ناسازگاری داشته باشه. چه بخوایم چه نخوایم این موقعیت ها در زندگی همه ما هست. و عصبانی شدن بخشی از خصلت همه ی موجودات و عناصر عالمه. حتی هوای عالی تابستانی هم گاهی با برخورد به یک جبهه هوای ناسازگار در پی برخورد یون های مثبت و منفی خشمگین میشه و به هم میریزه. پس طبیعت هم گاهی عصبانی میشه و جالب اینکه که طبیعت برای کنترل عصبانیت نمیتونه کاری بکنه چون بخشی از نظم کائنات اینطور مقرر شده. اما ما انسانیم و قادر به تغییر، یادگیری و مدیریت موقعیت ها هستیم و میتونیم هر چیزی رو که میخوایم انتخاب کنیم.
پس به عبارت دیگه عصبانی شدن یکی از انتخاب های خود ماست. ما انتخاب کردیم که در مورد فلان موضوع بحث کنیم و در نهایت عصبانی بشیم. ما انتخاب کردیم که به حرف های دیگران توجه کنیم حتی اگر مزاج ما سازگار نباشه و در نهایت عصبانی بشیم. پس نباید به عصبانیت و خشم و عصبی بودن به چشم یک بیماری نگاه کنیم. در واقع این یک عادت رفتاریه و میتونیم به راحتی برای کنترل عصبانیت با ساده ترین روش ها اقدام کنیم. و جالبتر اینکه اغلب ما بابت چیزایی عصبانی میشیم که اصلا ربطی به ما هم نداره. یا حداقل ربط داشته باشه، هیچ سود و زیانی برای ما نداره. ولی با اینحال در موردش عصبی میشیم!
عصبانیت چه به سر آدم میاره؟
وقتی عصبی میشیم حال بدی رو تجربه میکنیم. این حال بد گاهی زودگذر و گاهی تا چندین روز با ما خواهد بود. همونطور که در ابتدای مطلب هم اشاره شد، ذهن با تصمیمات اشتباه مواجه میشه و در نتیجه خرابی به بار میاره. از طرفی وقتی عصبانی هستیم دیوار دفاعی بدن کاملا ضعیف و گاهی از بین میره، و تمام عوامل بیماری زایی که از قبل در بدن هستن شروع میکنن به تسخیر اندام و در نهایت مریض میشیم.
به همین علت گفته شده که ریشه تمام بیماریها از اعصابه. افراد عصبی بیشتر سرما میخورن، بیشتر دچار بیماریهای سخت میشن، دیرتر درمان میشن، بیشتر شکست میخورن، عشق رو تجربه نمیکنن، از زندگی لذت کافی نمیبرن و…. پس اگر حتی یکی از این موارد دچار ترست میشه، بهتره همین الان برای کنترل عصبانیت خودت آستین بالا بزنی و تا آخر این متن رو بخونی.
دلم نمیخواد عصبی باشم اما چرا همیشه توی موقعیتهای عصبی کننده قرار میگیرم
خب برای اینکه جواب این سوال رو بتونم بدم، میتونم ازت درخواست کنم که مطالب قبلی ثروت آموز رو حتماً بخونی. ولی میدونم که نه وقتش رو داری و نه حوصله ش رو و دنبال یک جواب سریع هستی پس همینجا خلاصه ش میکنم. علت اینکه دائماً با موارد عصبی کننده روبرو میشی و نمیتونی برای کنترل عصبانیت خودت کاری بکنی اینه که به موضوعات عصبی کننده توجه میکنی!
این یعنی چی؟ یعنی اینکه هر چیزی که در این دنیا، عصبیت میکنه، ناراحتت میکنه، خوشحالت میکنه.. یعنی اینکه اون چیز برات مهمه و بهش توجه داری پس باعث برانگیخته شدن احساست میشه. در غیر اینصورت اگر چیزی برات مهم نباشه و نسبت بهش بی تفاوت باشی به این معنیه که چون برات مهم نیست و بهش توجه نداری پس هیچ احساسی هم نخواهی داشت و کاملا خنثی با قضیه برخورد میکنی.
یه مثال میزنم بیشتر متوجه شی:
به شخصه بشدت از سیگار متنفر بودم و باعث میشد با دیدن کسی که در حال سیگار کشیدن بود، گاهی از کوره در برم و عصبانی بشم یا خشم خودم رو روی دیگران یا خودم خالی کنم. و هرچی جلوتر میرفتم این مسئله بدتر میشد و سیگاریهای بیشتری دور و برم ظاهر میشدن. اما وقتی با قانون توجه آشنا شدم سعی کردم نسبت به این موضوع بی توجه باشم و قدمی برای کنترل عصبانیت خودم بردارم. به این شکل که ابتدا حرف زدن در مورد این موقعیت رو کلا کنار گذاشتم و مسئله رو برای کسی تعریف نکردم. بعد با دیدن شخص سیگار به دست، مسیرم رو عوض کردم و از راه دیگه ای رفتم….
به مرور زمان، توجهم نسبت به این موضوع کم شد و حتی اگر فردی سیگار به دست از کنارم رد میشد اصلا نمیدیدمش و حتی بوی سیگار هم آزارم نمیداد. با همین کار ساده برای همیشه از پس کنترل عصبانیت در باب این موضوع بر اومدم و عادت فکریم جوری شد که دیگه بود و نبود دود سیگار برام مهم نیست و چون مهم نیست به ندرت دیگه این اتفاق پیش میاد. یعنی توجه خودم رو از روی این موضوع برداشتم.
برای کنترل عصبانیت بهترین راه توجه نکردنه
بعبارتی شما چیزی رو تجربه میکنی که بیشتر بهش توجه میکنی
تمرین کنترل عصبانیت با راهکار عملی و ساده
برای یاد گرفتن تکنیک کنترل عصبانیت یاز به تمرین داری و نمیشه یک شبه متحول شد.
گام اول:
برای شروع فرایند کنترل عصبانیت یک لیست از همه افراد فامیل و دوستانی که باهاشون در ارتباطی تهیه کن.
فرض کنید یک گرفتاری برای شما پیش اومده مثلا مالیه. هر کس در این لیست که فکر میکنید بدردت نمیخوره رو حذف کن. حتی میتونی تماس بگیری باهاشون و واقعا بگی که گرفتاری مالی داری و ببین چنتاشون کمکت میکنن. هرکی بدردنخور بود دورشو خط بکش نه فقط روی کاغذ.. بلکه توی زندگیت هم حذفش کن.
اجازه بده افراد غربال بشن و مفیدهاشون توی زندگیت باقی بمونن. اگر بنا نیست کسی بدرد شما بخوره، پس بهتره در عصبانی کردن شما هم نقشی نداشته باشه.
مثال بالا برای آدمها بود. میتونی همین کار رو برای موقعیت ها، اجسام و هر چیز دیگه ای انجام بدی.
این مقاله رو از دست نده: غلبه بر نگرانی های مالی
گام دوم:
در قدم دوم برای کنترل عصبانیت ببین صحبت در خصوص چه موضوعاتی عصبانیت میکنه؟ این موضوعات رو لیست کن.
حالا با شناختی که از اطرافیان داری ببین کدوم یکی از این افراد همیشه در باب موضوعی که دوستش نداری و عصبانیت میکنه حرف میزنه.
اونهایی که خیلی رو اعصابن پس باهات هم سلیقه یا هم فکر نیستن.. بعبارتی با تو ناسازگارن و بهتره اینا رو هم از زندگی خط بزنی. چون تا اخر عمر فقط ذجرت میدن.
گام سوم:
شناخت خودت. ببین در چه زمانهایی شنیدن بعضی موضوعات ممکنه عصبانیت کنه. بهتره در این زمانها کمی از جمع دوری کنی. مثلا خانم ها زمانی که در دوره عادت ماهانه بسر میبرن هرچیزی و هر حرفی در روزهای اول دوره ممکنه عصبانیشون کنه.
همچنین از اطرافیان بخواه که هرگز حرفهای دیگران رو برات بازگو نکنن. اینکه فلانی چی در مورد شما گفت یا چی نگفت…. بگید اینا رو بهت منتقل نکنن. حتی اگر اخبار تلویزیون هم باعث عصبانیتت میشه، برای همیشه با خوندن و شنیدن خبر خداحافظی کن. باور کن هرچی کمتر بدونی بهتره، بخصوص الان که میخوای روی کنترل عصبانیت خودت کار کنی. نگران نباش، خبرهای مهم بالاخره از راه های مختلف بهت میرسه.
گام چهارم:
عوض کردن فضا به نفع خودت میتونه به کنترل عصبانیت و خشمت کمک کنه. هر جایی که احتمال میدی موضوع عصبی کننده یا تنش زایی ممکنه مطرح بشه، اجازه صحبت به دیگران نده و سعی کن موضوع رو بدست بگیری و هرجا به نفعت نبود سریعاً موضوع رو عوض کنین به هرچیزی که خوشحالت میکنه.. مثل تعریف کردن یه فیلم ، آهنگ و…
گام نهایی:
میخوام یه تستی انجام بدی. لبهات رو به حالت خندیدن، تا جایی که میتونی باز کن. بعبارتی با دهان بسته تا بناگوش نیشخند بزن.
زمانی که در این حالت هستی، سعی کن به یک چیز ناراحت کننده یا عصبانی کننده فکر کنی. احتمال 99 درصد نمیتونی همزمان همچین کاری انجام بدی. جالبه نه؟
پس هروقت از پشت تلفن، تلویزیون، اینترنت و… چیزی شنیدی یا دیدی که ناراحت یا عصبانیت میکنه سریعا نیشت رو تا ته باز کن و اجازه بده یه 20 ثانیه در این حالت بمونی. نتیجه جالبی خواهی گرفت. این حرکت توی کنترل عصبانیت عالی عمل میکنه.
در نهایت اینو اضافه کنم که هیچکس بهتر از خودت نمیتونه بهت کمک کنه. پس هرچی بیشتر خودت رو کشف کنی و بشناسی میتونی انتخابهای بهتری داشته باشی. و این رازی که در دنیا وجود داره رو فراموش نکن، تو به هر چیزی که توجه کنی به سمتت میاد. اگر چیزی عصبانیت میکنه این یعنی اینکه داری به اون چیز توجه میکنی پس بیشتر تجربه ش میکنی. دوست داری چه چیزی رو تجربه کنی؟ به همون توجه کن.
با تمرین همه چیز درست میشه.